Παρουσίαση του προγράμματος BOBCAD V23

http://www.bobcad.com

 
Το πρόγραμμα το πλήρωσα 900€ +250€ στο τελωνείο.  Στο CNCfoum στο τμήμα για το πρόγραμμα υπάρχει ανακοίνωση ότι πούλησαν  375$ μαζί με την υποστήριξη για 1 έτος.

Το πρόγραμμα το αγόρασα γιατί μέχρι τώρα δουλεύω με τρία διαφορετικά προγράμματα για να κάνω τη σχεδίαση, μετατροπή σε μονοπάτια και κόβω τα μονοπάτια   ένα ένα. το bobcad υπόσχεται ότι τα κάνει όλα μαζί

Το πρόγραμμα το έχω εγκαταστήσει και δουλέψει περίπου 3 μήνες; από την αγορά του. Στην ουσία μετά την 24 Δεκεμβρίου 2009 ξεκίνησα να το δουλεύω (1 μήνα δηλαδή)  γιατί μέχρι τότε ο επεξεργαστής της μηχανής δεν ταίριαζε με το δικό μου cnc και έπρεπε να μου φτιάξουν- προσαρμόσουν το κώδικα (g-code) στο δικό μου ελεγκτή. Μέχρι τότε έφτιαχνα μικρά σχεδία κύκλους παραλληλόγραμμα γραμμές κτλ και προσπαθούσα να κατανοήσω το πρόγραμμα.

Περίμενα να κάνει πολλά περισσότερα για την τιμή που του δίνουν στην ιστοσελίδα τους

Το πρόγραμμα το παρέλαβα με 10 CD που περιγράφουν σε βίντεο τί κάνει κάθε επιλογή στα μενού του προγράμματος.  ΔΕΝ δείχνουν όμως το τρόπο που θα συνδυάσεις αυτά τα εργαλεία για να φτιάξεις ένα σύνθετο στερεό.

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε τρία μέρη Α) 2D σχεδιαστικό Β) το 3D σχέδιο και τη παραγωγή gcode.

Στο 2D το πρόγραμμα θυμίζει ένα cad της δεκαετίας 90 τίποτα όμως περισσότερο. Δουλεύει με τη φιλοσοφία του σημείου δηλ Για να τραβήξει μια γραμμή σε συγκεκριμένη θέση  πρέπει  πρώτα να οριστεί το σημείο πχ Α ή να δοθούν οι συντεταγμένες της ευθείας. Η λειτουργία του ποντικιού είναι περιορισμένη Αν γίνει λάθος και πρέπει να τη διορθώσεις, η αλλαγή γίνετε από το translate το οποίο δουλεύει και αυτό με τη μέθοδο του σημείου.

Για να σχεδιάσεις πρέπει να έχεις καταλήξει στο σχέδιο που θέλεις, διαφορετικά η διόρθωση του σχεδίου είναι δύσκολη και σε μερικές περιπτώσεις πρέπει να το κάνεις από την αρχή.

Όσο μεγαλώνει το σχέδιο τόσο βαραίνει και το πρόγραμμα.  Αυτό μπορείτε να το δείτε στην επιλογή της μέτρησης. Αν και ο υπολογιστής μου είναι από τους πλέον συγχρόνους (στην αρχή νόμισα ότι έφταιγε ο υπολογιστής που το πρόγραμμα ήταν αργό και με πετούσε έξω) το μενού με τις μετρήσεις αργεί να εμφανιστεί.

Ομαδοποίηση αντικειμένων δεν έχει. Προτεινόμενο από την υποστήριξη να βάλετε τα αντικείμενα που θέλετε να αποτελούν ομάδα σε διαφορετικό επίπεδο ή χρώμα από τα λοιπά. το πρόβλημα είναι ότι όταν πρέπει  να έχεις πολλές ομάδες πρέπει να θυμάσαι σε πιο επίπεδο είναι η κάθε μια.

Η αποθήκευση των αρχείων γίνεται μόνο σε δύο μορφές σε τύπο bobcad και σε dxf.  Το πρόβλημα είναι ότι τα παραγόμενα αρχεία δεν διαβάζονται από κανένα πρόγραμμα που έχει εισαγωγή DXF. Σε ερώτηση μου στο support απάντηση δεν πήρα. Δέχεται και κάνει εισαγωγή αρχεία dxf  αρκεί να είναι έκδοσης Accad 10 και μικρότερης γιατί με νεώτερη έκδοση υπάρχει πρόβλημα στις διαστάσεις.

Τα προγράμματα εκπαίδευσης που έχω βρει για το πρόγραμμα όλα κάνουν λόγο πως θα φτιάξω ευθείες κύκλους ΑΛΛΑ κανένα δεν κάνει λόγο για σύνθετα σχήματα.

 

 

ΟΛΑ τα αντικείμενα που φαίνονται εδώ δεν τα έχω φτιάξει με το bobcad.

  To 3D

Αυτό ας το αφήσουμε καλύτερα. Ο λόγος είναι ότι αν κάνεις λάθος και φτιάξεις ένα κομμάτι που αποτελείτε από  π..χ ένα κύλινδρο και ένα κύβο, και αυτά τα δύο τα προσθέτεις ώστε να προκύψει ένα αντικείμενο. Μετά ανοίγομε  μερικές τρύπες, και βλέπομε  ότι ο κύλινδρος είναι μικρός και έπρεπε να είναι κατά κάτι μεγαλύτερος, εδώ έχομε πρόβλημα. Δυστυχώς δεν υπάρχει διόρθωση ή τουλάχιστον εγώ δεν έχω βρει πως μπορεί να το κάνει. Σε ερώτηση στο support απάντηση καμία. Γενικά ποτέ δεν απάντησαν σε κάτι που δεν το είχε και το cd rom.

Στην αρχή πριν ακόμα παραλάβω το πακέτο έστειλα μερικά 3d αντικείμενα που έχω φτιάξει με άλλο πρόγραμμα, ρωτώντας αν αυτά μπορούν να γίνουν  με το bobcad. Η απάντηση ήταν ότι αν δω τα cd θα μπορέσω να τα κάνω. Βέβαια για τα 3d συνεχίζω να δουλεύω το προηγούμενο μου πρόγραμμα. Τα CD τα είδα , το τρόπο να παράγω τα κομμάτια που έστειλα δεν έχω ακόμα καταφέρει να βρω.

Δείγματα από τα αντικείμενα που θέλω να φτιάξω στο πρόγραμμα.

Τα παρακάτω τα έχω φτιάξει σε άλλο πρόγραμμα Δεν μου πείρε παραπάνω από 20 λεπτά

Στην ιστοσελίδα του προγράμματος υπάρχουν αρκετά κομμάτια 3d αλλά πως τα έχει φτιάξει δεν μπορώ να καταλάβω.

 

Cam

Το μόνο σημείο του προγράμματος που στα CD αναλύεται και δείχνει πως μπορείς να παράγει το gcode και να ορίσεις παραμέτρους, τελικά να μπορείς να παράγεις έργο.

Έχει αρκετές ελλείψεις σε σχέση με άλλα προγράμματα πολύ φτηνότερα. Βασική έλλειψη του είναι ότι δεν βάζει tab στα αντικείμενα και ούτε μπορείς να ορίσεις τη σειρά κοπής. Σε ερώτηση μου πως μπορεί να βάλει tab το πρόγραμμα ανάμεσα στα αντικείμενα, μου έστειλαν ένα δείγμα - τρόπο σύμφωνα με τον όποιο θα έπρεπε να τα βάλω στη θέση που τα θέλω σχεδιάζοντας τα εγώ, να κόψω τα αντικείμενα και να ορίσω τα μονοπάτια για τα μαχαίρια αφήνοντας τα tabs.

Στη σειρά κοπής μπορείς να ορίσεις μόνο οριζόντια , κάθετη, κοντινότερο. Για να επιλέξει την σειρά κοπής πρέπει να φτιάξεις ένα ένα τα μονοπάτια με τη σειρά που τα θέλεις. Να κάνεις κλικ πάνω στο αντικείμενο και να ορίσεις τον αύξον αριθμό κοπής όπως κάνουν τα περισσότερα προγράμματα δεν μπορείς. Πρέπει να φτιάξεις ένα ένα τα μονοπάτια

Υποστήριξη

ΚΑΜΙΑ

όσες φορές ζήτησα βοήθεια, μου απάντησαν μόνο σε ερωτήσεις απλές του τύπου Πως θα φέρω παράλληλη ευθεία, ευθεία σε απόσταση χ κτλ.

Στις ερωτήσεις μου για το 3d καμία απάντηση

Απαντήσεις μου έδιναν μόνο όταν "γκρίνιαζα".  Ενώ μου είχαν υποσχεθεί ότι θα μου φτιάξουν το post processor για το cnc μου, και είχα στείλει τη φόρμα με τα σχετικά που μου ζητούσαν, είχε περάσει  πάνω από μια εβδομάδα και δεν είχα πάρει απάντηση ΤΙΠΟΤΑ. Σε μια απάντηση που μου έδωσαν σχετικά με μια ευθεία και ένα κύκλο "γκρίνιαξα " σε αυτόν που μου απάντησε σχετικά με το θέμα του post και το απόγευμα με πήρε κάποιος τηλέφωνο και μου έστειλε και το αρχείο που δεν λειτουργούσε σωστά. Τελικά μετά από 3 διορθώσεις λειτουργεί σωστά. Πάντα για να μου απαντήσουν σε ερώτηση έπρεπε με κάποιο τρόπο να γκρινιάξω σε κάποιο για να μου απαντήσει  ο "αρμόδιος"

 Τώρα όμως θέλω να μου κάνουν μια διόρθωση ΑΛΛΑ έχουν εξαφανιστεί  όλοι Οι διευθύνσεις εμαιλ που μου είχαν απαντήσει γυρίζουν πίσω ως ανύπαρκτες!!!

   
   
   
   
   
   

business courses